Kým východ si užíval nový diel Yakuzy série už v januári, nad Západom visel veľký otáznik, ale ako sa hovorí, trpezlivosť ruže prináša a dočkali sme sa aj my. Za seba s radosťou môžem oznámiť, že najnovší prírastok do hlavnej série nesklamal. Hra bola opäť vyvíjaná uznávaným štúdiom Ryu Ga Gotoku, avšak tento krát sa autori rozhodli pre niečo úplne nové – prekopať bojový systém série a pridať RPG prvky. Samozrejme, pre dlhodobých fanúšikov mohli tieto zmeny znamenať šok a dokonca aj prehodnotenie samotnej kúpy. Našťastie sa ale implementácia a prevedenie týchto prvkov podarili a hra si preto získa nie len skalných priaznivcov, ale je vhodná aj pre absolútnych nováčikov. Píše sa rok 2000, je posledný deň 20. storočia. Hlavný hrdina príbehu, mladý člen Arakawa Family menom Ichiban Kasuga, ktorý má svojrázny štýl vyjadrovania sa a vystupovania, trávi všedný deň tým, že robí poriadky na ulici a venuje sa svojej rodine až dokým sa nestane nejaký problém. Hlava rodiny požiada Kasugu o veľkú láskavosť a keďže Kasuga nevie povedať nie, človek nevie ako a Kasuga strávi 18 rokov v base za niečo, čo neurobil, pretože pre rodinu bol ochotný podstúpiť čokoľvek. Samozrejme nastáva posun v čase a Kasuga je na slobode, pričom prvé na čo hneď myslí je stretnutie s rodinou, ktoré žiaľ nevyjde podľa jeho predstáv. Náš hrdina si teda musí začať zvykať na svoj nový sociálny status. Práve v tomto momente sa nám hra začína postupne otvárať. Kasuga je zachránený bezdomovcom, ktorý mu poukazuje mesto Yokohama. Príjemná zmena, pretože väčšina dielov sa doteraz odohrávala v Kamurocho. Novinkou, ako som v samotnom úvode spomínal, je bojový systém, takzvaný ťahový – turn-based. Každý člen v partii má svoj ťah, pričom hráč si vyberá konkrétny príkaz, čo má daná postava vykonať. Pri útokoch dokonca sú aj QTE, kde hráč musí buď stlačiť alebo mačkať príslušné tlačidlo. V partii môžete mať súčasne troch aktívnych členov, počas hry postupne do svojho gangu verbujete nové postavy, čím sa celkový počet dostupných charakterov rozširuje. Dané postavy si samozrejme levelujete, upravujete im vybavenie a dokonca priraďujete roly, pričom každá rola ponúka iný štýl boja a špeciálne útoky. Veľkou súčasťou hry sú opäť aj rôzne vedľajšie aktivity, ktorými sa hráč môže zabaviť. Patria k nim napríklad minihry, manažovanie vlastného biznisu alebo množstvo ďalších vecí. Čo sa týka minihier, tak za zmienku rozhodne stoja Dragon Kart alebo Vocational School. Dragon Kart sú výborné motokáry, kde hráč súperí s inými o pohár a postupne sa dostáva do iných šampionátov. Druhá aktivita je niečo pre tých, ktorí sa radi učia. Kasuga má na výber testy z rôznych oblastí, kde po úspešnom absolvovaní získa certifikát a vylepší si svoju osobnosť. Žiaľ, hra ma nemilo prekvapila, keď som videl možnosti odpovede na jednu z otázok. Nad tým ale prižmúrim oko a autorom túto menšiu chybičku odpustím. Čo sa týka vylepšenia vašej osobnosti, tak hráč si môže zlepšovať tieto aspekty – Vášeň, Charizma, Sebavedomie, Štýl, Láskavosť a Intelekt, ktoré vám odomknú rôzne formy dialógov a oblastí. Taktiež super súčasťou hry je možnosť zbližovania sa s vašimi parťákmi počas prechádzky mestom, hraním minihier alebo strávením času v reštaurácii, za čo je hráč samozrejme aj odmenený. Hra beží na klasických 30 FPS, žiaľ aj na Pro verzii. Majiteľov next gen mašiniek ale isto poteší aj možnosť bezplatného upgradu, čím okrem kvalitnejšieho vizuálu titul dostane aj dvojnásobné snímkovanie. Žiaľ, presný dátum vydania vylepšenej verzie sa ešte nevie. Bugy v hre som nepostrehol žiadne, stabilita hry je na výbornej úrovni, hra mi ani raz nepadla a loadingy sú pomerne rýchle. Za seba môžem povedať, že čo sa týka optimalizácie, nemal som najmenšie problémy. Verdikt Ryu Ga Gotoku si zaslúži poklonu. Hral som všetky diely Yakuzy, ktoré sú u nás dostupné a za seba môžem povedať, že tento diel je jednoznačne môj najobľúbenejší. Samotná hrateľnosť, obsah a hlavne humor, ktorý k tejto hre patrí, ostal zachovaný. Navyše zmena súbojového štýlu hre náramne prospela, vďaka čomu pôsobí osviežujúco a je vhodná aj pre nováčikov. Či patríte k hráčom, ktorí so sériou Yakuza nemajú ešte žiadne skúsenosti, alebo naopak predošlé časti dobre poznáte, hra vás v každom prípade nesklame. Nové mesto Yokohama Šikovná implementácia RPG prvkov Vhodné aj pre nováčikov série Zachovaný zmysel pre humor Občasné zasekávanie AI v prostredí Celkové hodnotenie: 9 / 10 Pozn. Všetky screenshoty a videá boli zachytené pomocou funkcie Share na konzole PlayStation 4 Pro. Za poskytnutie hry na recenziu ďakujeme spoločnosti Cenega.