Pridané Recenzia: Uncharted Legacy of Thieves Collection

Diskusiu 'Novinky' začal Marek Hladký, 26 Jan 2022.

1. Marek Hladký

Marek Hladký
    Expand Collapse
    Recenzent
    Člen Vedenia Recenzent

Registroval sa:
    16 Dec 2010
    Príspevkov:
    2 537
    Páči sa:
    2 308
    uncharted lot recenzia.jpg

Séria Uncharted je už niekoľko rokov na zaslúženom odpočinku a tak skoro sa asi ani nevráti. Fanúšikovia sa ale majú na čo tešiť v podobe nového filmu v kinách a čakanie spríjemní nová kolekcia dvojice PS4 hier. Posledné dobrodružstvo Nathana a Chloe si užijete v Uncharted Legacy of Thieves Collection na PS5.

Kolekcia obsahuje Uncharted 4: A Thief's End a Uncharted: TheLost Legacy. Obe hry sú tým najlepším ukončením série aké by si mohla obľúbená séria priať. Už pri ich vydaní si tituly odniesli od nás perfektné číslo 10/10 a táto zbierka to žiadnym spôsobom po príbehovej stránke nezmení alebo nepokazí. Bližší pohľad na príbeh a jeho rozbor si môžete prečítať v ich samostatných recenziách - Recenzia: Uncharted 4: A Thief's End a Recenzia: Uncharted: TheLostLegacy.

Uncharted™_ Legacy of Thieves Collection_20220117112509.jpg

Po spustení kolekcie vás uvíta možnosť výberu jednej z hier. Ich poradie si môžete zvoliť podľa vlastnej chuti. Každá hra má svoj uzavretý ekosystém a teda svoje štatistiky zabití, počet nájdených pokladov alebo svoj zoznam cheatov po prejdení. Rozdelený je aj zoznam trofejí aj keď prešiel menšími zmenami. Tou hlavnou je prítomnosť len jednej Platinovej trofeje. Trofeje pre Lost Legacy sú skôr ako podzoznam pre štvrtú hru. Tešiť sa ale môžete na stovku nových odmien do vášho herného levelu. Zbierať ich môžete od začiatku alebo si naloadovať uloženú hru z PS4 a odomknúť si tak všetko naraz. Samozrejme to bude ochudobnené o trofeje z multiplayeru, ktorý zbierka neobsahuje.

Uncharted™_ Legacy of Thieves Collection_20220114214127.jpg Uncharted™_ Legacy of Thieves Collection_20220115221317.jpg Uncharted™_ Legacy of Thieves Collection_20220116234111.jpg Uncharted™_ Legacy of Thieves Collection_20220117215330.jpg Uncharted™_ Legacy of Thieves Collection_20220117213718.jpg
    Uncharted™_ Legacy of Thieves Collection_20220118113143.jpg Uncharted™_ Legacy of Thieves Collection_20220118211613.jpg Uncharted™_ Legacy of Thieves Collection_20220118170440.jpg Uncharted™_ Legacy of Thieves Collection_20220124103604.jpg Uncharted™_ Legacy of Thieves Collection_20220118120811.jpg

Hlavnými lákadlami kolekcie sú nové technické vylepšenia, ktoré spravia hru ešte krajšou a plynulejšou. Ak by ste sa opýtali stovky hráčov, ktorú hru by chceli vylepšiť po grafickej stránke, tak hry z tejto kolekcie by nepadli asi ani raz. Tituly už na PS4 lámali hranice možného a doteraz nemajú veľa konkurencie. Grafika ako taká vylepšená nebola. Dôraz sa kládol na rozlíšenie a snímky za sekundu. Ľudia so správnym televízorom majú na výber z troch módov - v hlavnej úlohe rozlíšenie, ktoré je 4K pri 30 snímkach, druhá možnosť 1440p pri 60 snímkach a bonus je výkon+ v rozlíšení 1080p pri 120fps. Konzola si nižšie rozlíšenie prilepší na 4K upscalovaním. Rozdiel v fps je cítiť, ale v príbehovej sérii ako je Uncharted to taký veľký dopad nemá. A zase 120fps si nie každý môže čo i len skúsiť. Do hier nebol implementovaný raytracing alebo iná nová technológia.

Hry využívajú aj iné novinky PS5. Samozrejmosťou je implementácia 3D audia. Rozdiel zachytíte najmä pri použití slúchadiel. Prázdne haly budú plné ozveny a v prestrelke budete vedieť odkiaľ ide nebezpečenstvo. Rovnako bol kladený dôraz na nové vibrácie Dualsense, vďaka ktorým cítiť rozdiel pri ceste autom cez vodu, blato alebo chodník z mačacích hláv. Jednou z tých najužitočnejších ale bude pár sekundové nahrávanie hry. Zmizli tak minútu rotujúce predmety v rohu.

Uncharted Legacy of Thieves Collection nie je remaster a ani remake. Ide o zbierku dvoch hier zo šesťdielnej série, ktoré dostali patch s niekoľkými novinkami aktuálnej generácie. Do hier neboli pridané nové kostýmy (MP ich obsahoval oveľa viac) alebo kráľovský rubín z Lost Legacy do štvorky. Odpadla jedna Platinová trofej a celý multiplayer, ktorý by v 120fps určite stál za to. A podobne ako predošlé hry, tak aj tieto môžu niekedy sklamať pri správnom sledovaní nazbieraných pokladov/fotiek/konverzácií a pripraviť vás tak o trofej.

Uncharted™_ Legacy of Thieves Collection_20220118213051.jpg

Plusy
    :+: Oprášenie nádherných spomienok
    :+: Nové trofeje
    :+: Tri módy snímkovania
    :+: Rýchle nahrávanie hry
    :+: Možnosť presunu pozície z PS4

Mínusy
    :-: Minimálny zásah po technickej stránke
    :-: Jedna Platinová trofej
    :-: Odpadol multiplayer

Verdikt: Pri hraní Uncharted Legacy of Thieves Collection a písaní recenzie som uvažoval o tom, pre koho je zbierka určená a na jasnú odpoveď som neprišiel. Ide o malú skupinu ľudí, ktorí majú veľmi radi trofeje alebo už zakúpili TV s funkciou 120fps, prípadne oboje. Ak ste dali sérii zbohom, tak asi nie je potrebné sa vracať. Ale ak vo vás nové vydanie hier vzbudilo záujem znovu sa vrátiť k hľadaniu pokladov a spĺňate vyššie spomenuté veci, tak sa určite nepopálite. A Thief´s End a The Lost Legacy sú stále klenoty na hernom poli.

Hodnotenie - 8/10

Za poskytnutie hry na recenziu ďakujeme spoločnosti Sony. Obrázky a video v recenzii boli zachytené na PS5 funkciou Create.

Maroš Šimurda sa to páči.
  2. Domarik

Domarik
    Expand Collapse
    PlayStation Expert

Registroval sa:
    7 Máj 2012
    Príspevkov:
    1 774
    Páči sa:
    3 652
    Stale rozmyslam, ci sa mi oplati brat ten upgrade za 10 eur :| pravdepodobne tie hry aj tak neprejdem znovu, ale dualsense ma laka

3. zahuba

zahuba
    Expand Collapse
    PlayStation Padawan

Registroval sa:
    1 Jún 2010
    Príspevkov:
    460
    Páči sa:
    318
    Osobne som zmenil TV z oledu na lcd .
    Som zvedavy aj ked oproti 4k120hz pojde 1080p 120hz co podla mna staci ledze pri 120hz hry idu 1080p alebo kusok nad .

Nenechajte sa zlanarit ak nemate aj pc na 4k 120hz .... Osobna skusenost a ten oled je tiez overhyped . Radsej HDR jak svina ako oled

4. POLGY

POLGY
    Expand Collapse
    V.I.P. člen
    V.I.P. člen

Registroval sa:
    25 Máj 2010
    Príspevkov:
    1 441
    Páči sa:
    1 147
    Ja si to za tych 10e dam este raz cele na platinu,, Uncharted zboznujem, dokonca 4ku mam jeden disk na hranie a nerozbalenu kolektorku :)

Domarik sa to páči.
  5. zahuba

zahuba
    Expand Collapse
    PlayStation Padawan

Registroval sa:
    1 Jún 2010
    Príspevkov:
    460
    Páči sa:
    318
    Kolektorku otvor ;)
    Skoda jej .... Ci ?

Ja si dam minimalne lost legacy kedze som ako pan presiel celu hru s vypnutym hdrkom na procku . Na konci si vravim pekny obraz ale od Uncharted som teda cakal min o 50% lepsie HDRko .....

Btw co u vas vyhrava v ramci HDRka na ps4 pro / ps5 .

U mna asi spiderman . Ked mi v noci zasvietilo ranne slnko do oci tak som musel riadne zmurit . Paradny efekt
    Uz teraz sa tesim na GT7 a deep forest ked vyletim z tunela na to slnko ;)

POLGY sa to páči.
  6. MartinJC

MartinJC
    Expand Collapse
    Zelenáč

Registroval sa:
    9 Okt 2021
    Príspevkov:
    16
    Páči sa:
    8
    Aký mód odporúčate?