Ak nerátam menšie hry pre PS VR, štúdio Supermassive Games nás na PS4 naposledy vystrašilo legendou o Wendigo kliatbe v exkluzivite Until Dawn. Hororovému žánru ostávajú verní aj naďalej, no tentokrát si pre nás pripravili oveľa ambicióznejší projekt. Aj po všetkých tých rokoch ostáva pre mňa Until Dawn jednou z najlepších hororových hier vôbec. Vo svojej dobe ma hra zaujala atraktívnou témou, príbehom a v neposlednom rade atmosférou. Žánrovo sa jednalo o interaktívny film, do ktorého ste mohli mierne zasahovať a vašimi rozhodnutiami ovplyvňovať dej. Týmto spôsobom ste mali osudy postáv doslova vo vašich rukách. Zlé jazyky síce tvrdia, že v podobných hrách je veľmi málo hrateľnosti, čo je svojím spôsobom pravda. Ale podľa môjho názoru je nespravodlivé tento argument považovať za mínus. Aspoň teda v rámci interaktívnych filmov. Naopak, ja osobne som fanúšikom tohto typu hier a považujem ich za budúcnosť interaktívnej zábavy. Z toho dôvodu som bol úprimne zvedavý, čo si pre nás Supermassive Games pripravia nabudúce. Oznámenie, na čom vlastne štúdio momentálne pracuje, nakoniec prekvapilo nie len mňa. Ich aktuálny počin totiž nie je len obyčajnou hrou. The Dark Pictures Anthology, je ambiciózny projekt, ktorý prakticky v hernom svete nemá obdoby. Ako už naznačuje samotný názov, nejde len o samostatnú hru. Autori zrejme hľadali inšpiráciu aj v iných médiách a rozhodli sa do video hernej sféry priniesť vlastné spracovanie hororových antológií, známych hlavne z televízie. Skôr narodení si zrejme spomenú na Twilight Zone. V podstate ide o sériu samostatných príbehov, ktoré vzájomne spája určitý prvok. The Dark Pictures je takáto séria, ktorá podľa autorov bude obsahovať osem kapitol, osem samostatných príbehov, čiže osem hier. Každá s vlastným príbehom, postavami, motívom a prostredím. Spoločným menovateľom celej antológie je Kurátor, tajomná postava, ktorá vás bude jednotlivými kapitolami sprevádzať. Prvou z nich je Man of Medan, mysteriózny príbeh vychádzajúci z mýtov o lodi duchov Ourang Medan, ktorá sa potopila niekedy počas druhej svetovej vojny. Zatiaľ čo v Until Dawn sme sa snažili prežiť v zasnežených horách, v Man of Medan sa presunieme do exotickejšieho a hlavne teplejšieho prostredia. Pätica hlavných postáv sa tentokrát vydáva na dobrodružnú plavbu v Tichom oceáne. Niekde tam sa údajne nachádza potopený poklad, ktorý sa naši výletníci rozhodli objaviť. Ich plány však nevyjdú podľa predstáv a zakrátko sa ocitajú na palube zdanlivo opustenej lode. Tu začína ich boj o život, pričom vaše rozhodnutia ovplyvnia, kto z nich sa dožije rána. Samotná hrateľnosť je rovnaká, ako v prípade minulej hry štúdia, ak ste teda Until Dawn hrali, herný princíp vám bude dobre známy. V priebehu hry postupne preberáte kontrolu nad jednotlivými postavami, postupujete v podstate lineárnym cestičkami z jedného miesta na druhé a prostredníctvom QTE, respektíve výberom jednej možnosti pri voľbách priamo zasahujete do deja. Pokiaľ ste ale už podobný typ hry hrali, určite sami uznáte, že hrateľnosť v tomto prípade nie je to najdôležitejšie. V tomto žánri je podstatná hlavne kvalita scenára, charaktery, do akej miery majú vaše rozhodnutia vplyv na priebeh deja a v neposlednom rade dĺžka hry a s tým súvisiaca životnosť titulu. Žiaľ, v niektorých z týchto vlastností Man of Medan mierne zaostáva. Čo sa týka príbehu, scenára a celkovo hlavnej idey hry, základný koncept nie je úplne na zahodenie. Myšlienka lode duchov je pomerne atraktívna a aj samotné prostredie starého opusteného vraku je lákavé. Bol som preto zvedavý, čo z danej témy autori dokážu vytiahnuť. Podobne ako v Until Dawn, ani v Man of Medan nie je všetko úplne tak, ako sa na prvý pohľad zdá a môžete očakávať niekoľko dejových zvratov. Priznám sa však, že plot twist staršieho titulu ma dokázal prekvapiť viac a zanechal vo mne lepší dojem. Nechcem pochopiteľne nič prezradiť, no veľké dejové odhalenie je pomerne predvídateľné a osobne ma skôr sklamalo. Čo je ale ešte horšie, k pätici hlavných postáv som si nevedel nájsť cestu a ako sa hovorí, neprirástli mi k srdcu. Until Dawn zaujal okrem iného aj hviezdnym obsadením, tu je jediná relatívna známa tvár postava Conrada, ktorého stvárnil herec Shawn Ashmore, pričom ho môžete poznať ako Icemana z X-menov. Zvyšok osadenstva na mňa pôsobil fádne a nezaujímavo, čo je dosť škoda, pretože sa kvôli tomu vytratila obava o ich osudy. Vlastne ak by som mal byť úprimný, ak som o niektorú z postáv prišiel, ani mi to vlastne nevadilo. Zaujímavosťou pritom je, že prísť o postavu nie je nič neobvyklé. V podstate sa dá povedať, že tentokrát je to dokonca oveľa jednoduchšie, ako tomu bolo v prípade UD. Môže k tomu dôjsť v dvoch rôznych prípadoch. Ako to už tak býva, všetky vaše rozhodnutia majú následky. A niekedy sa môže stať, že vaša voľba nebola najšťastnejšia, čo môže viesť k úmrtí niektorého charakteru. Poznáte to - skryjete sa, alebo sa pokúsite ujsť. Nie stále je tá "správna" voľba hneď jasná. A potom sú to tradičné QTE, čiže naťukanie zobrazenej kombinácie tlačidiel. Práve tu autori zatlačili na pílu a spravili tieto interaktívne sekvencie pomerne náročné. Neviem, či za to môžu moje spomalené reflexy, no mal som dojem, že čas na správne zadanie tlačidla je dosť prísny. A aby toho nebolo málo, stačí jeden omyl a s danou postavou sa môžete nadobro rozlúčiť. Aspoň teda pre aktuálne rozohranú hru. Celkovo treba uznať, že udržať všetkých pri živote nie je také jednoduché. Čo sa ale zas nemôže považovať za mínus. Už som spomenul, že všetky rozhodnutia majú svoje následky, otázkou je, do akej miery aj skutočne ovplyvňujú priebeh deja. V tejto oblasti sa autori držia zavedeného štandardu a môžem potvrdiť, že vďaka voľbám dochádza k zaujímavým momentom. Aj zdanlivo triviálny výber môže mať ďalekosiahle následky a zohrať rolu v neskoršej fáze hry. Dá sa povedať, že niektoré rozhodnutia vám doslova zachránia život. Podľa toho, ktorá postava je nažive a ktorá to už má za sebou, sa prispôsobujú aj jednotlivé kapitoly. Niektoré budú prebiehať inak, niektoré úplne vypadnú. To je samozrejme pozitívna správa, pretože experimentovať s rôznymi spôsobmi postupu je hlavná motivácia pre opakované hranie. To žiaľ nepatrí medzi najdlhšie. Pravda je taká, že Man of Medan je pomerne krátka hra, celým príbehom sa dá prejsť v podstate na jedno posedenie. V priemere sa na koniec dostanete za štyri až päť hodín, čo neznie nijako atraktívne. Znovu musím aktuálny titul prirovnať k Until Dawn, tam bola hracia doba oveľa dlhšia. Na druhú stranu treba povedať, že vďaka kratšej dĺžke sa k hre dá dobre vracať a skúmať nové možnosti. Napríklad aj také nové možnosti, ako si prvú kapitolu hororovej antológie zahrať. Tradičný spôsob je skúsenosť pre jedného hráča. Novinkou sú ale možnosti kooperácie v online a offline móde. Takzvaný Movie Night režim je lokálny, alebo inak povedané gaučový coop pre partiu až piatich hráčov. Hráči si medzi sebou rozdelia postavy a potom si podávajú ovládač. Online režim nesie názov Shared Story a je určený pre dvoch. Zaujímavosťou a plusom je, že v online hre sú aj úplne nové scény a voľby, ktoré sa v hre pre jedného nenachádzajú. Myšlienka multiplayeru v hororovom interaktívnom filme je síce zaujímavá, no mne osobne až tak nesadla. Podľa mňa to trochu kazí atmosféru strachu a napätie. Navyše tu neexistuje matchmaking, čo znamená, že si zahráte len s priateľom z friendlistu a sólo zberateľov virtuálnych pohárov nepoteší tiež skutočnosť, že niektoré trofeje sa dajú získať len v online hre. Rozhodne treba autorov pochváliť, že sa pokúsili o niečo nové, no podľa môjho názoru je multiplayer v tomto žánri zbytočný. Miernym sklamaním bolo pre mňa aj technické spracovanie. Teda nie že by grafika vyzerala zle, no priznám sa, že som čakal viac. Decima engine, poháňajúci predchádzajúcu hru štúdia nahradil Unreal engine štvrtej generácie, čo zrejme nebola najlepšia voľba. Vizuálna stránka je celkovo slušná, hlavne prostredia sa vydarili, no postavy a spracovanie tváre a mimiky už za konkurenciou zaostáva. Vlastne by som povedal, že zaostáva aj za niekoľko rokov starým Until Dawn. Ten síce trpel výrazným poklesom snímkovania, z tohto hľadiska je na tom Man of Medan predsa len o dosť lepšie. Hoci občasné spomalenia som postrehol. Lepšiu optimalizáciu by si zaslúžilo aj načítavanie textúr a na niektorých miestach som zaznamenal aj podivné záseky. Autori si tiež mohli odpustiť čierne pásy na hornej a spodnej časti obrazovky. Tie pravdepodobne majú dodávať filmový zážitok, no zaobišiel by som sa aj bez nich. Naopak, nič zlé nemôžem povedať o audio stránke. Dabing je tradične na profesionálnej úrovni, samozrejmosťou je kvalitný soundtrack, ktorý v spojení so zvukovými efektmi dotvára atmosféru. A už keď som pri tom, čo ma na hre potešilo, na záver musím spomenúť rôzne bonusy, ktoré si odomykáte hraním. Ide hlavne o video dokumenty, súvisiace s hrou, jej vývojom, ale aj tematikou. Mne sa napríklad páčila história televíznych antológií, fanúšikovia hororu sa tu dozvedia niekoľko zaujímavostí. V poslednom rade je dobé poznamenať, že titul sa nepredáva za plnú cenu, čím autori kompenzujú kratšiu hraciu dobu. Ako som už ale spomenul, priestor na opakované hranie tu rozhodne je. Klady: Atraktívne prostredie opustenej lode Atmosféra a ľakačky Pridaná hodnota v podobe bonusov a opakované hranie Zápory: Technické spracovanie je sklamaním Nevýrazne charaktery Od príbehu som čakal viac Kratšia herná doba Verdikt The Dark Pictures Anthology je ambiciózny herný projekt. Prvá hra antológie, Man of Medan má síce svoje nedostatky, no pre fanúšikov hororu a interaktívnych filmov by som ju aj napriek tomu pokojne odporučil. Prekonať Until Dawn sa autorom nepodarilo, no rozhodne som zvedavý na ďalšie časti a verím, že kvalita jednotlivých titulov pôjde hore. Celkové hodnotnie: 6,6 / 10 Za poskytnutie hry na recenziu ďakujeme spoločnosti Cenega.