Pridané Recenzia: Modern Warfare 2 Remastered

Diskusiu 'Novinky' začal Maroš Šimurda, 6 Apr 2020.

1. Maroš Šimurda

Maroš Šimurda
    Expand Collapse
    Moderator
    Člen Vedenia Moderator Redaktor Recenzent

Registroval sa:
    29 Máj 2010
    Príspevkov:
    3 139
    Páči sa:
    5 080
    mw22.jpg
    V recenzii na minuloročné Call of Duty som sa zamyslel nad nie práve najšťastnejšie zvoleným názvom. Značka Modern Warfare je síce vhodná na to, aby sa okolo nej točila marketingová kampaň, no zároveň vyvoláva rozpaky. Na PS3 originál COD4: Modern Warfare sme si mohli v roku 2016 na PS4 zaspomínať prostredníctvom Modern Warfare Remastered a momentálne aktuálny Modern Warfare 2019 dostáva stále nový obsah. A aby bola situácia ešte zaujímavejšia a kurióznejšia, ako blesk z čistého neba sa na PS Store objavil remaster Modern Warfare 2.

Hráči a fanúšikovia FPS žánru sa na nedostatok strieľačiek nemôžu sťažovať a to teraz nehovorím o len nedávno vydanom Doom: Eternal. Call of Duty: Modern Warfare (2019) čochvíľa začne svoju tretiu multiplayerovú sezónu, kto má chuť na Battle Royale režim, si môže otestovať bezplatný Warzone a každú chvíľu sa očakáva aj oznámenie tohtoročného Call of Duty titulu, na ktorom pracuje štúdio Treyarch. A aby toho nebolo málo, prakticky bez ohlásenia sa na PS Store objavil Modern Warfare 2 Remastered. Samozrejme nejde o priame pokračovanie nového reštartu, ktorý sme dostali minulý rok. Ide o vylepšenú verziu jedenásť rokov starej hry z PS3. Presnejšie povedané, ide o vylepšenú príbehovú kampaň, ktorú si od teraz môžeme zahrať aj na PS4 v modernejšom spracovaní. Je to tak, ako prezrádza samotný názov: Modern Warfare 2 Campaign Remastered, multiplayer a Spec Ops misie budete hľadať márne. Je to pomerne zvláštne rozhodnutie, no svojím spôsobom aj logické. Hráčska základňa je už teraz rozdelená medzi klasický multiplayer a BR režim Warzone. Ak by sa k tomu primiešal aj multiplayer MW2, je otázne, koľko ľudí by ostalo pri MW 2019. Vlastne je možné, že by aktuálny MW zanikol, čo Activision pochopiteľne nechce. Povedzme ale, že patríte k ľuďom, čo sa o online MP nezaujímajú a radšej dávajú prednosť príbehovej kampani. V tom prípade je Modern Warfare 2 Remastered presne pre vás.
    Call of Duty®_ Modern Warfare® 2 Campaign Remastered_20200403121320 (Vlastné).jpg
    Call of Duty®_ Modern Warfare® 2 Campaign Remastered_20200403103507 (Vlastné).jpg Call of Duty®_ Modern Warfare® 2 Campaign Remastered_20200403114138 (Vlastné).jpg Call of Duty®_ Modern Warfare® 2 Campaign Remastered_20200403121528 (Vlastné).jpg Call of Duty®_ Modern Warfare® 2 Campaign Remastered_20200403122221 (Vlastné).jpg

Séria Call of Duty mala stále vo všeobecnosti slušnú príbehovú kampaň, špeciálne to platí pre pôvodnú trilógiu Modern Warfare. A osobne si myslím, že práve MW2 vo svojej dobe vyčnievala nad konkurenciou. S heslom „všetkého viac“ sa snažila prekonať svojho predchodcu a dá sa povedať, že sa jej to aj podarilo. V podstate dodnes ide pravdepodobne o najkontroverznejší diel série, hlavne pre neslávne známu misiu na letisku. Keď sa ale povie MW2, okamžite si vybavím aj ďalšie výrazné momenty a pamätné misie. Ropný vrt, Gulag, obrana Bieleho Domu, alebo zrada S ...ups, pre istotu neprezradím. Zároveň sú to aj výrazné charaktery, ktoré si hráči obľúbili – ak s touto sériou máte skúsenosti, určite vám nemusím predstavovať, kto je Kapitán Price, Soap, Roach, Ghost, Makarov a ďalší. Tieto všetky momenty, všetky tieto ikonické postavy máte možnosť si znovu pripomenúť, tentokrát v modernejšom kabáte. Otázkou je, či to vlastne ešte v dnešnej dobe má zmysel. Doba pokročila, trendy sa posunuli, hráči sú náročnejší a pocit nostalgie môže byť zradný. Je kampaň v MW2 rovnako dobrá aj po všetkých tých rokoch? V podstate áno, aj nie. Áno, stále obsahuje výrazné momenty a epické naskriptované scény. Je tu pekne vidieť kontrast voči poslednému (reštartu) Modern Warfare, v ktorom mala kampaň pomalšie tempo a chcela pôsobiť realistickejšie. Na druhú stranu MW2R je od začiatku do konca akčná jazda, na ktorú by bol hrdý aj Michael Bay. Priznám sa, že som si niektoré misie veľmi rád pripomenul a znovu zopakoval. Osobne som si vlastne rád prešiel celú kampaň.

Call of Duty®_ Modern Warfare® 2 Campaign Remastered_20200403104331 (Vlastné).jpg
    Call of Duty®_ Modern Warfare® 2 Campaign Remastered_20200403114613 (Vlastné).jpg Call of Duty®_ Modern Warfare® 2 Campaign Remastered_20200403151558 (Vlastné).jpg Call of Duty®_ Modern Warfare® 2 Campaign Remastered_20200403153939 (Vlastné).jpg Call of Duty®_ Modern Warfare® 2 Campaign Remastered_20200403154917 (Vlastné).jpg
    Zaujímavosťou je, že štúdio Beenox, ktoré je za tento remaster zodpovedné, nenechalo pôvodné misie úplne bez zmien. Kompletne prepracovali animácie, v niektorých prípadoch dokonca pridali úplne nové scény a v poslednom rade pripravili niekoľko skrytých odkazov na MW3 a easter eggov. Aj zoznam trofejí bol aktualizovaný. Odstreľovanie klaunov si v pôvodnej PS3 verzii skutočne nepamätám. To je pochopiteľne dobrá správa, vďaka tomu som nemal dojem, že by išlo len o rýchlo zbúchaný remaster. Samotná hrateľnosť ale ostáva rovnaká a práve tu je prvý kameň úrazu. Že ide o lineárnu arkádovú akciu, v ktorej sa nemáte kde stratiť, je samozrejme jasné. Nič iné od COD človek ani neočakáva. Problém je, že nekonečné vlny nepriateľov a skripty, ktoré aktivujú záchytné body, sú dnes predsa len už prežitok a mali by ostať už len v herných múzeách. Hlavne na vyšších obtiažnostiach vás budú nepriatelia objavujúci sa vám za chrbtom privádzať do šialenstva. Aby som bol fér, nie je to pravidlo stále, problémové sú hlavne niektoré misie. Spomeniem napríklad Takedown, odohrávajúci sa v úzkych uličkách Rio de Jainera. Dá sa povedať, že hlúpa umelá inteligencia je kompenzovaná kvantitou nepriateľov a ich respawnom.

Call of Duty®_ Modern Warfare® 2 Campaign Remastered_20200403152641 (Vlastné).jpg
    V prípade remastrovanej verzie akejkoľvek hry je však najpodstatnejšie technické prevedenie, na koľko sa podarilo navliecť originál do moderného kabátu. Zvyčajne platí, že nový remaster sa môže pochváliť lepším snímkovaním. V prípade COD to ale až tak úplne neplatí, všetky tituly sa na konzolách snažili o 60fps, čo sa im aj viac menej darilo. Dobrou správou je, že Modern Warfare 2 Remastered eliminoval všetky poklesy a ani na základnej PS4 nie je s plynulosťou problém. A ako je to s pokrokom v grafike? Úprimne povedané som bol milo prekvapený, ako dobre hra vyzerá. Uznávam, MW 2019 je predsa len niekde inde, hlavne v oblasti nasvietenia sa MW2R nemôže rovnať s dnešnou konkurenciou. Okrem toho ale rozhodne musím pochváliť kvalitu nových modelov, animácie, textúry a špeciálne efekty. V konečnom dôsledku vyzerá remaster oveľa lepšie ako PS3 originál. Je na ňom síce bádať „minulogeneračný“ pôvod, no celkovo štúdio odviedlo slušnú robotu. Osobne ma prekvapila aj audio stránka, ozvučenie je tiež kvalitnejšie a hlavne zbrane znejú lepšie ako v pôvodnej verzii. Kvalitný profesionálny dabing a doslova filmový sountrack žiadne zmeny nepotrebovali, ostali na rovnako kvalitnej úrovni.

Call of Duty®_ Modern Warfare® 2 Campaign Remastered_20200403155043 (Vlastné).jpg
    Call of Duty®_ Modern Warfare® 2 Campaign Remastered_20200403171301 (Vlastné).jpg Call of Duty®_ Modern Warfare® 2 Campaign Remastered_20200403212434 (Vlastné).jpg Call of Duty®_ Modern Warfare® 2 Campaign Remastered_20200403131425 (Vlastné).jpg Call of Duty®_ Modern Warfare® 2 Campaign Remastered_20200403154738 (Vlastné).jpg

Už som spomenul, že som si kampaň v modernejšom spracovaní veľmi rád prešiel na aktuálnej generácii znovu. Nad respawnom nepriateľov a dnes už archaickými mechanizmami som prižmúril oko, no najviac ma rozhodne mrzela absencia Spec Ops režimu. Vlastne by som povedal, že jeho vyškrtnutie je najväčšie mínus tohto remastru. Dodnes si spomínam na niektoré operácie, aký rešpekt vzbudzovali Juggernauti a na pocit radosti z každej novej hviezdy. Doteraz vlastne nechápem, prečo sa podobný coop režim odvtedy neobjavil v žiadnej inej COD hre. A nezahrnúť ho do remastrovanej verzie, je podľa môjho názoru veľké mínus. Hlavným problémom MW2R je totiž malá pridaná hodnota. Je tu len príbehová kampaň, na čo síce upozorňuje samotný názov, no predsa len by to chcelo aj niečo extra navyše. Spec Ops by bol ideálny doplnok, ktorý by potom už bez problémov obhájil aj cenovku €25.

Call of Duty®_ Modern Warfare® 2 Campaign Remastered_20200403211920 (Vlastné).jpg

To ma vlastne privádza k myšlienke, ktorá mi počas hrania napadla. Zatiaľ nie je nič oficiálne potvrdené, ale osobne si myslím, že neskôr by sme sa mohli dočkať aj online multiplayeru. Remaster prvého Modern Warfare ho tiež dostal až neskôr. Zaujímavé však je, že ak si pozriete vo friendliste na niekoho, kto MW2R práve hrá, okrem názvu hry je uvedené aj „Single Player“. Možno je to len hlúposť, no osobne mi príde podozrivé, prečo by to bolo takto špecifikované. Či sa ale online časti niekedy skutočne dočkáme, ukáže až čas. Minimálne Spec Ops režim by som však prijal hneď všetkými desiatimi.

:+: Moderné spracovanie hre svedčí
    :+: Ikonické momenty a charaktery

:-: Len príbehová kampaň
    :-: Absencia Spec Ops režimu
    :-: Cena mohla byť o niečo nižšia

Celkové hodnotenie: 7 / 10
    Verdikt Pre koho je vlastne Modern Warfare 2 Campaign Remastered určené? Ťažko povedať, či by dokázala dnes kampaň osloviť aj nových hráčov. Hlavne kvôli už pomerne zastaraným herným mechanizmom. Príbeh a ikonické charaktery ale stále stoja za spoznanie, rovnako aj niektoré pamätné momenty a kontroverzné scény. Hlavná cieľová skupina je jasná. Fanúšikovia pôvodnej trilógie, ktorí sú chcú obľúbené misie znovu zopakovať. Kvalita remastru je na veľmi dobrej úrovni a v mnohých momentoch MW2R pôsobí ako úplne nová hra. Škoda hlavne absencie Spec Ops režimu.

Pozn. Všetky screenshoty a videá boli zachytené pomocou funkcie Share na konzole PlayStation 4 Pro. Za poskytnutie hry na recenziu ďakujeme spoločnosti Kontiki.

#1 Maroš Šimurda, 6 Apr 2020
    Naposledy upravil: 6 Apr 2020
    bigbow sa to páči.
  2. bigbow

bigbow
    Expand Collapse
    Herný guru

Registroval sa:
    27 Sep 2010
    Príspevkov:
    790
    Páči sa:
    249
    Dufam ze sa dockam aj krabicovej verzie.

Maroš Šimurda sa to páči.

Zdielať túto stránku