Pridané eFootball 2023 "vychádza" už dnes

Diskusiu 'Novinky' začal werticalx, 25 Aug 2022.

1. werticalx

werticalx
    Expand Collapse
    Recenzent
    Člen Vedenia Recenzent

Registroval sa:
    18 Aug 2015
    Príspevkov:
    772
    Páči sa:
    414
    2023_release_visual_white.jpg

Konami to s prechodom na bezplatnú verziu svojej futbalovej značky tak úplne nezvládlo a zatiaľ to nevyzerá ideálne ani pre nasledujúci ročník.

Už nejaký ten piatok sme vedeli, že séria eFootball nebude vychádzať ako úplne nová hra, ale bude kontinuálne vylepšovaná a obohacovaná o nový obsah. Nebolo tak úplne jasné, prečo sa napriek tomu rozhodli autori pridať k názvu hry aj aktuálny ročník. Teraz to už vieme, hra evidentne dostane každý rok bezplatný update, v ktorom sa (okrem iného) zmení ročník na ten aktuálny.

Problém ale ostáva forma alebo možno skôr prezentácia tejto zmeny. Po nevydarenom štarte ročníka 2022, kedy sme sa "plnohodnotnej" verzie hry dočkali až v polovici sezóny som naozaj čakal niečo veľkolepejšie. Čakal som, že to Konami vezme z ostra a s riadnou pompou oznámi nový ročník obohatený o zaujímavé novinky. Nič také sa ale nanešťastie nestalo a oznámenie prišlo absolútne suchou informáciou, ktorá na mňa vyskočila približne 2 týždne dozadu, keď som zapol hru.

Žiadny trailer, žiadne obsiahle promo na sociálnych sieťach, proste nič, nula, nada. Beriem, že update na verziu 2023 je v podstate len aktualizácia súpisiek, pár pridaných a odobratých tímov, či hráčov. Každopádne v dobe, kedy hocijaké 2 hodinové priemerné DLC od Ubisoftu dostáva nadupaný trailer a promo je škoda, že to Konami takto fláka. Obzvlášť keď vieme, že futbal od Konami ťahal v predajoch a popularite stále za kratší koniec. Pritom eFootball si prešiel od svojho vydania značným zlepšením a medzičasom aj uvoľnením "pay 2 win" praktík a ponúka tak zaujímavú alternatívu k FIFA Ultimate Team od EA.

Netreba zabúdať ani na medzinárodnú futbalovú asociáciu FIFA. Tá sa totiž vyjadrila, že po ukončení spolupráce s EA sa chystá vytvoriť vlastnú futbalovú hru a údajne nie len jednu. Preto by Konami malo začať niečo naozaj robiť, lebo na trhu pravdepodobne nebude miesto pre nekonečne veľa futbalových hier.

Dnes okolo 11-ej sa konečne skončila pravidelná štvrtková údržba a mohol som tak vyskúšať, čo ten 45GB patch v skutočnosti priniesol. Autori síce vydali približne 3 stranové noty o zmenách, vylepšeniach a opravách hrateľnosti, ale hodnotiť to po tých pár zápasoch je ešte skoro. Stále sú to väčšinou len opravy chýb a vylepšenia jednotlivých situácií počas zápasu, takže ešte potrvá kým to naozaj spozorujem. Revíziou prešli už štandardne licencie. Konami prišlo o licenciu pre celú tureckú ligu, zato sa tam po novom objavila Mexická BBVA MX liga. Zmenami prešla takisto talianska liga, kde už nenájdeme Juventus Turín, ktorý si zasa uchmatla EA, ale zato tam nájdeme obidva najväčšie Milánske celky - AC aj Inter. Okrem toho sa hra rozlúčila aj s národnými tímami Peru a Turecko a klubmi Cremonese, Lecce, Bordeaux, Athletico Paranaense a Vasco da Gama. S novým ročníkom pribudlo kvantum nových drobných kozmetických vecí ako kopačky, lopty, brankárske rukavice, komentár, hudba, pred a pozápasové animácie a pod. Menšie potešenie priniesla zmena, pri ktorej je opäť možné získať prémiovú menu z pravidelných eventov, ako tomu bolo pred prechodom na F2P. Takisto potešila pridaná možnosť aby miesto vás ovládala váš tím AI v zápasoch proti AI. Tie eventy nie sú práve veľmi zaujímavé a je dobré, že to môžete len pustiť zápas a nechať ho za vás odohrať niekoho "iného".

2. El_Scorpio

El_Scorpio
    Expand Collapse
    Herný guru

Registroval sa:
    6 Feb 2013
    Príspevkov:
    765
    Páči sa:
    1 052
    Takže "PES 2022" ani len nedostalo SP módy ako Master League vo forme platené DLC? Vau, to je fail...

Každopádne to s PES nevyzerá dobre. Jedna z najväčších a najkvalitnejších modovacích skupín Smoke's Patch už v zime vyhlásila, že sezóna 21/22 je posledná, ktorú pre PES 2017 a vyššie vydá a viac sa hrou od Konami nebude zapodievať.
    Namiesto toho sa vraj už v októbri chystá vydať vlastný PES pod názvom Football Life. Zoberú svoje staré assety čo používali na PES a vytvoria F2P single player only hru. Ako poriešia komentár netuším, či podlieha licencii Konami a pod. Sám som zvedavý čo z toho vznikne.

Ideálne by to mohla byť "service on demand" hra, ktorá bude SP, ale kontinuálne jej budú pridávať obsah a rozšíria ligy na všetky najzaujímavejšie, bez obmedzení licencií. Nebude treba vlastniť žiadne PES, bude to nová inštalačka.

3. werticalx

werticalx
    Expand Collapse
    Recenzent
    Člen Vedenia Recenzent

Registroval sa:
    18 Aug 2015
    Príspevkov:
    772
    Páči sa:
    414
    S PESom to ide úplne do kukurice, Konami tú hru kompletne zničí. Pritom v rámci mechaník spravili v Dream Team niekoľko naozaj zaujímavých zmien, ktoré mali potenciál konkurovať FUT, pretože si tam naozaj skladáš svoj Dream Team a nie OP Meta bullshit hráčov jak vo FUT. V konečnom dôsledku ale ten Dream Team vyzerá jak ripoff mobilnej hry. Obsahu je tam minimum, event, ktorý beží celú sezónu, t.j. cca 40 dní mám hotový za pol dňa a spolu s týždňovými eventami to je hotové za deň. Každý pohyb v menu je server related takže môžeš mať PS5 alebo aj Intel i-11. bambilion GB RAMky a RTX5090 a aj tak máš pocit, že to seká. Samozrejme o spomínaných SP módoch ani chýru ani slychu. Tipujem že Be a Pro sa nedočkáme nikdy. ML možno raz za cenu plnej hry.

"Najhoršie" pre sériu sú ale plánované hry. FIFA je síce aká je, ale má obsah, malými krokmi sa posúva a pri tom počte módov si tam každý nájde svoje. Futbalová asociácia FIFA zasa plánuje potom minimálne 2 svoje vlastné hry a netreba zabúdať na UFL, ktoré takisto beží na Unreal Engine a zo záberov sa až príliš podobá práve na PESo. Týmto štýlom sa aj tí poslední fanúšikovia rozutekajú k relevantnej konkurencii. Ja tým teraz tiež len vypĺňam čas kým príde nová FIFA, lebo tá človeka dokáže stále novým obsahom aspoň udržať, eFootball je tak na mesiac - dva, potom to omrzí.

Zdielať túto stránku