Pridané Dojmy: Nová podoba PS Plus služby

Diskusiu 'Novinky' začal Maroš Šimurda, 2 Júl 2022.

1. Maroš Šimurda

Maroš Šimurda
    Expand Collapse
    Moderator
    Člen Vedenia Moderator Redaktor Recenzent

Registroval sa:
    29 Máj 2010
    Príspevkov:
    3 139
    Páči sa:
    5 080
    ps-plus (2).jpg
    Po Ázii a Amerike sa nová podoba predplatnej služby PS Plus dostala do Európy a teda aj k nám. Ako sa líši od pôvodného konceptu, čo všetko vlastne ponúka a oplatí sa vôbec? Na tieto otázky si odpovieme na nasledujúcich riadkoch.

Nechoďme okolo horúcej kaše a povedzme si to na rovinu. Oficiálne sa to pochopiteľne nikde nespomína, ale nová služba, teda vlastne nová podoba služby PS Plus je odpoveďou spoločnosti Sony na konkurenčný Game Pass od Microsoftu. Ich vzájomnému porovnaniu sa ubrániť nedá, no treba povedať, že koncept a filozofia nového PS Plus je predsa len niekde inde. Nie, nové hry (či už exkluzívne alebo tie od tretích strán) hneď v prvý deň vydania si jednoducho nezahráte. Teda aspoň zatiaľ nie. Či tomu tak niekedy v budúcnosti bude, to zatiaľ nevie nikto, no faktom je, že Sony sa rozhodlo ísť inou cestou a pre hráčov si pripravili iné benefity.

Predplatná služba PS Plus nie je žiadna novinka, svoju existenciu začala už v ére PS3. Vtedy išlo skutočne len o dobrovoľnú službu, s príchodom PS4 a teda plateným multiplayerom sa už viac menej stála nutnosťou. Teraz, v aktuálnej generácii PS5 sa Sony rozhodlo službu posunúť ešte ďalej a priniesť niečo extra navyše. Hlavnou zmenou je rozdelenie služby na tri úrovne – Essential, Extra a Premium, pričom čím vyššia úroveň, tým viac výhod. Pozrime sa teda na jednotlivé úrovne samostatne.

20220623172050.jpg

PS Plus Essential je klasické, staré dobré „plusko“ ako ho poznáme z PS4. Ak ste mali v čase spustenia novej podoby aktívne plusko, systém vám ho automaticky označil ako Essential. Tu nedošlo prakticky k žiadnym zmenám, táto verzia ponúka prístup k online multiplayeru, každý mesiac tri hry na stiahnutie a okrem toho tradičné bonusy ako zľavy na PS Store, možnosť zálohovania uložených pozícií na Cloud alebo ak máte PS5, tak funkciu hernej nápovede a takzvanú PS Plus Collection, čo je vlastne kolekcia herných hitov z PS4. Z objektívneho hľadiska k tejto úrovni vlastne ani nie je čo viac povedať, ide o rovnakú službu ako doteraz bez akýchkoľvek zmien. Avšak je tu aj subjektívny pohľad. Čo si budeme klamať, pre väčšinu z nás je plusko povinnosť hlavne kvôli multiplayeru. Ponúkané hry preto berieme ako príjemný bonus. A práve ponúkané hry, presnejšie ich výber a kvalita je preto rozhodujúci faktor pri posudzovaní atraktívnosti základnej formy PS Plus. Osobne mám dojem, že z tohto hľadiska je tento rok o niečo slabší ako roky minulé. Samozrejme platí koľko ľudí, toľko chutí a chápem, že trafiť sa do vkusu každého je nemožné. No zrejme mi tiež dáte za pravdu, že výber hier v poslednom polroku bol pri najlepšom diskutabilný. S príchodom novej podoby PS Plus som mal navyše obavy, aby Sony túto základnú formu predplatného neodsunulo na bočnú koľaj. Jednoducho povedané, aby sa to negatívne neodrazilo aj na kvalite ponúkaných hier. Na nejaké závery je však ešte priskoro a či sa tieto moje obavy potvrdia, alebo naopak vyvrátia, ukáže až čas. Oficiálne potvrdená júlová ponuka (Crash 4: It´s About Time) by mohla naznačovať, že by tomu tak nemuselo byť. Nádej na atraktívne a populárne hry tu preto je.

20220702112102.jpg

Vyšší stupeň predplatného je označený ako Extra a ponúka, nuž extra bonus navyše. Tým bonusom je prístup ku Katalógu hier. Ide o zoznam stoviek PS4 a PS5 titulov, pričom ide o rôzne indie hry, ale aj veľké známe blockbustery. Už teraz je v katalógu okolo 400 hier a navyše sa má ponuka pravidelne aktualizovať. Nájdete tu napríklad Spiderman: Miles Morales, remake Demon´s Souls, Returnal, AC: Valhalla, Ghost of Tsushima, Death Stranding a samozrejme mnoho ďalších. Kompletný zoznam si môžete pozrieť na PS Store, za seba môžem povedať, že som s úvodným výberom nanajvýš spokojný. Ako som už vravel, v pláne síce momentálne nie je pridávať nové hry do katalógu hneď v deň ich vydania, ale už teraz je tento stupeň Pluska pomerne lákavý a hráč si tu určite nájde zopár titulov, ktoré by si rád zahral. Osobne si myslím, že Extra úroveň predplatného sa stane pre väčšinu hráčov tou najatraktívnejšou alternatívou. Rovnako ako v prípade mesačných hier z Essential, aj tu máte k titulom prístup počas aktívneho predplatného. S jedným rozdielom. Svojím spôsobom je tento katalóg „požičovňa“ hier, rovnako ako aj iné predplatné služby, či už v hernej alebo televíznej sfére. A ako to pri tomto type služieb býva zvykom, aj tu sa bude katalóg pravidelne meniť a aktualizovať. Čo znamená, že Sony do katalógu bude hry postupne pridávať, ale aj odoberať. Takto to funguje všade, nejde teda o nič šokujúce čo by stálo za kritiku, len je treba upozorniť, že v prípade odobratia hry z katalógu si ju nezahráte ani v prípade, že ste si ju pridali do knižnice. Počas prehliadania katalógom narazíte aj na položku „posledná šanca“, ktorá vás na odchádzajúce hry upozorní. Momentálne tam sú uvedené dve hry – fps strieľačka Shadow Warrior 3 a adventúra Syberia. Dúfam, že Sony na odchádzajúce hry upozorní v dostatočnom predstihu. Úspech a potenciál PS Plus Extra jednoznačne závisí priamo od herného katalógu. Konkrétne ako často sa bude aktualizovať a o aké tituly. Momentálna ponuka je už teraz viac ako lákavá, no netreba zaspať na vavrínoch. Čakať veľké exkluzivity v deň vydania síce netreba, no osobne by som nebol proti, ak by sa aspoň hry od interných štúdií objavili v katalógu zhruba po roku, roku a pol.

20220629200722.jpg

Pre najväčších fanúšikov a herných fajnšmekrov je určená posledná, tretia úroveň predplatného nazvaná Premium. Premium obsahuje samozrejme všetky výhody Essential a Extra, ale pridáva tri dodatočné chuťovky. V kategórií Katalóg klasických hier nájdete prístup k herným klasikám z PS1, PS2, PS3 a dokonca PSP. V prípade PS2 hier ide o remastre určené pôvodne pre PS4, ktoré boli dostupné na PS Store. O niečo zaujímavejšie sú ale PS1 a PSP klasiky. Tie sa totiž dočkali niekoľkých vylepšení, niektoré napríklad dostali podporu trofejí, iné sú prerobené do vyššieho rozlíšenia, majú pridané grafické filtre (úprimne povedané, veľký rozdiel medzi nimi nie je), možnosť rýchleho uloženia a podobne. Celkovo to nie je úplne zlý nápad, no osobne za seba musím skonštatovať, že tieto klasiky už predsa len dosť zostarli a v dnešnej dobe sú hrateľné len z nostalgie. Menšie mínus je zatiaľ aj využitie PAL verzií hier, ktoré na rozdiel od NTSC bežia v nižšom snímkovaní. Ape Escape ide preto v 25 FPS, Tekken 2 v 50 FPS a je to skrátka cítiť. Našťastie Sony už potvrdilo pridanie aj NTSC verzií pre náš región. Šikovne si v Sony poradili s PS3 hrami. Tie si do konzoly nesťahujete, fungujú cez streaming. Úprimne som bol milo prekvapený, ako dobre to funguje.

Ape Escape_20220623191603.jpg

Katalóg herných klasík je síce fajn nápad a príjemný bonus hlavne pre dlhoročných PS fanúšikov a nostalgikov, no aj tak sa musím mierne posťažovať. Konkrétne na ponuku a to ako z hľadiska kvantity, ale aj kvality. Tento katalóg skrátka výrazne potrebuje viac titulov. Ide o najchudobnejší zoznam a navyše mi tu vyslovene niektoré hry vyslovene chýbali. Hlavne z éry PS1 by som očakával taký Metal Gear Solid, Gran Turismo, Silent Hill alebo aspoň Dino Crisis či sériu Ridge Racer. Mimochodom, medzi „PS1 klasiky“ Sony zaradilo okrem iného aj remake prvej Mafie, alebo Bioshock, teda hry určené už primárne pre PS4. Tieto hry by som skôr zaradil do Katalógu pre Extra stupeň predplatného, ale v tomto prípade prístup k nim dostanú len majitelia Premium úrovne. Bohatšiu ponuku by však potrebovali aj PS2 klasiky a z PS3 by som si rád pripomenul sériu Killzone, Resistance a iné. Zatiaľ tu citeľne chýbajú. Snáď sa bude aj ponuke klasík venovať dostatočná pozornosť a postupne sa bude zoznam rozširovať.

20220702111920.jpg

Pri PS3 tituloch som spomenul streamovanie, čo je vlastne ďalší z benefitov Premium predplatného. Niektoré PS4 a PS5 hry si tak môžete zahrať aj bez sťahovania. Osobne by som túto možnosť pravidelne nevyužíval, ale v prípade, že už nemáte voľné miesto na disku, je to zaujímavá alternatíva. Poslednou výhodou najvyššieho Pluska sú skúšobné verzie. Zatiaľ ide o skromnejší zoznam hier (napríklad Horizon Forbiden West, Cyberpunk 2077, Wonderlands,...), ktoré je možné stiahnuť a na obmedzený čas si ich otestovať. Pozitívom je, že každá hra má nastavený svoj vlastný herný čas. Rozsiahlejšie hry (Forbidden West) si zahráte dlhšie ako povedzme lineárnu Uncharted kolekciu. Znovu však bude dôležité, ako často a či vôbec sa bude ponuka týchto trial verzií rozrastať.

20220702112143.jpg

A to v podstate platí všeobecne pre celé nové PS Plus. Aby bola nová podoba PS Plus úspešná, bude teraz záležať na Sony, aby jednotlivé úrovne pravidelne aktualizovali o nové tituly. V prípade Essential neobmedziť ponúkané hry len na nezávislé tituly a multiplayerové Battle Royale záležitosti, respektíve Game as Service. V prípade Extra úrovne všetko záleží od herného Katalógu. V ideálnom prípade čo najviac pridávať a čo najmenej odstraňovať hry zo zoznamu a pravidelne ho aktualizovať o väčšie (známejšie) názvy a značky. A kto vie...časom možno predsa len pribudnú aj „day one“ hry. Osobne si myslím, že práve Extra sa stane novým štandardom pre väčšinu hráčov. Predplatné Premium varianty je už na individuálne zváženie pre každého. Mňa osobne hrať PS1 hry, aj keď vylepšené, už predsa len veľmi neláka. Ale to pochopiteľne neznamená, že to platí všeobecne pre všetkých. Naopak stream PS3 hier ma milo prekvapil a ak by sa tam časom objavili ďalšie zaujímavé kúsky, rozhodne by som už len kvôli nim o najvyššej forme predplatného uvažoval.

Hovorí sa, ani Rím nebol postavený za deň a preto na definitívny verdikt či dokonca konkrétne hodnotenie novej podoby PS Plus služby je ešte príliš skoro. Jediné, čo preto môžem v tomto momente povedať, je slovo potenciál. Nová podoba PS Plus naštartovala viac ako slušne a má do budúcnosti veľký potenciál. Ako som už párkrát spomenul, Extra variant sa stane pravdepodobne najobľúbenejší a hoci som bol voči Premium najprv skeptický, aj u neho vidím zaujímavú pridanú hodnotu. Keď je už reč o hodnote, tak na záver ešte pre úplnosť doplním, že ročné Essential u nás vyjde na 60 eur, za Extra si na rok zaplatíte 100e a najvyššia Premium varianta vás vyjde na 120e ročne. Ceny sa mi zdajú v poriadku, navyše ak už vlastníte platné „staré“ plusko, máte možnosť „upgradovať“ na ktorýkoľvek vyšší stupeň, pričom systém vám automaticky napovie, koľko si doplatíte. Funguje to bezproblémovo a rozhodne sa oplatí si niektorú variantu otestovať. Možno trochu škoda, že tradičné predplatné karty na Plusko končia a od teraz sa bude služba aktivovať len zakúpením kreditu. Vraj majú byť aj u nás dostupné konkrétne karty na kredit v hodnotách jednotlivých variantov.

Verdikt Nová podoba PS Plus začala veľmi dobre a jednotlivé stupne predplatného ponúkajú zaujímavé benefity. Každý si teda môže podľa seba zhodnotiť, aké bonusy mu vyhovujú a podľa toho si vybrať druh predplatného. Hlavnú pozornosť bude pútať Herná kolekcia, ktorá sa bude hádam pravidelne aktualizovať a rozširovať o nové a hlavne atraktívne hry. To ale platí vo všeobecnosti, ak chce Sony svojou „novou službou“ a jej stupňami zabodovať, musí sa starať o všetky kategórie a náležite ich dopĺňať.

Pozn. Všetky screenshoty a videá boli zachytené pomocou funkcie Create na konzole PlayStation 5. Za poskytnutie Premium služby na prvé dojmy ďakujeme spoločnosti Sony.

POLGY, BlackHawk a taurus sa to páči.
  2. HusKy

HusKy
    Expand Collapse
    Zelenáč

Registroval sa:
    24 Nov 2019
    Príspevkov:
    17
    Páči sa:
    7
    Zaujimalo by ma, aka bola kvalita streamovania PS3 hier, ci je moc citit input lag, stabilita hrania atd.

Maroš Šimurda sa to páči.
  3. Maroš Šimurda

Maroš Šimurda
    Expand Collapse
    Moderator

Registroval sa:
    29 Máj 2010
    Príspevkov:
    3 139
    Páči sa:
    5 080
    odbornu analyzu a presny technicky stav streamu neviem povedat, ale subjektivne ... pocitovo to bolo ozaj hratelne...prave ma najviac prekvapilo ze som necitil ziadny input lag, stream pocas hrania nepadol, nedoslo k preruseniu ... a ozaj len ta kvalita obrazu je miestami slabsia

HusKy sa to páči.
  4. HusKy

HusKy
    Expand Collapse
    Zelenáč

Registroval sa:
    24 Nov 2019
    Príspevkov:
    17
    Páči sa:
    7
    To znie celkom dobre. Chcel by som zahrat niektore R&C hry co vysli na PS3 a toto vypada ako schopny kompromis.

Maroš Šimurda sa to páči.
  5. Maroš Šimurda

Maroš Šimurda
    Expand Collapse
    Moderator

Registroval sa:
    29 Máj 2010
    Príspevkov:
    3 139
    Páči sa:
    5 080
    uprimne takto poviem...ps4 a ps5 hry by som cez stream nehral, ale na ps3 je to idealne a sikovne riesenie :)

HusKy sa to páči.

Zdielať túto stránku