Pridané Recenzia: The Crew 2

Diskusiu 'Novinky' začal Marek Hladký, 17 Júl 2018.

  1. Marek Hladký

    Marek Hladký
    Expand Collapse
    Recenzent
    Člen Vedenia Recenzent

    Registroval sa:
    16 Dec 2010
    Príspevkov:
    2 537
    Páči sa:
    2 308
    crew 2 recenzia.jpg
    Hry s otvoreným svetom nie sú nič nové. Veľké fantasy svety nám dokážu zobrať desiatky hodín z toho reálneho. Niekto dostal bláznivý nápad, že by do takéhoto veľkého otvoreného sveta vložil autá a postavil na tomto nápade celú hru. Tak vznikla séria The Crew, ktorá nám predstavila svoje druhé pokračovanie. The Crew 2 spravilo niekoľko krokov vpred, ale popri tom zopár do strany a zase späť.

    Séria The Crew sa tituluje ako CRPG, car role-playing game. Žáner, ktorý je postavený na budovaní svojej postavy, v tomto prípade auta, s ktorým sa vydáte na misie, preteky, aby ste porazili nepriateľov a získali lepšie vybavenie. Prvý diel bol prijatý dosť vlažne. Nepopierateľne ponúkal množstvo nového, ale kvalitou nevyčnieval nad priemerom. The Crew počas svojho života prešlo veľkými zmenami, ktoré posunuli titul úplne inde, kde bol pri jeho vydaní. Množstvo týchto vylepšení sa dostalo aj do pokračovania a zároveň sa na niektoré zabudlo.

    The Crew® 2_20180702132740.jpg

    Jedna z prvých vecí, ktoré boli odstránené v The Crew 2 je príbeh. V prvom pokračovaní ste sa snažili pomstiť za niečo, už nikto nevie za čo. V pokračovaní sledujete postup niekoho neznámeho, vás, ako sa dostáva na úplný vrchol motoristického národa, ktorý v Severnej Amerike žije. Vaším postupom vás budú sprevádzať niekoľkí pretekári, ktorí môžu byť pre vás mentori alebo súperi. Počas pretekov vás budú podpichovať alebo podporovať. Preteky občas začnú alebo skončia ukážkou, ktoré sú viac stratou času ako niečím, čo by vás malo nabudiť na lepšie výkony. Štúdio malo tieto vsuvky vyškrtnúť zo svojho plánu hneď na začiatku. Modely postáv okolo ľudí ani nešli a ich rozprávanie im nikdy nesedí s pohybom pier. Hra sa občas pokúsi spraviť dramatický zvrat počas pretekov a vy si len pomyslíte prečo vás nenechajú pretekať.

    Vašu hodnotu na trhu reprezentuje počet followerov, ktorých získavate za preteky, triky v otvorenom svete alebo úlohy roztrúsené po celej mape. Dostanete sa od Rookie, Popular, Famous, Star až po Icon. Každá úroveň až po tú poslednú odomyká určité disciplíny alebo nové preteky. Od Icon 1 sa hra naozaj začína. Všetko máte dostupné a svet je vaším ihriskom. Ešte tak mať v ňom mať čo robiť, ale na to sa pozrieme neskôr.

    The Crew® 2_20180628144207.jpg The Crew® 2_20180628145017.jpg The Crew® 2_20180629131938.jpg The Crew® 2_20180702111548.jpg The Crew® 2_20180702101232.jpg The Crew® 2_20180629114513.jpg The Crew® 2_20180702115006_.png

    Každá RPG by mala obsahovať úlohy, za ktoré získavate skúsenosti. Za nový level postavy dostanete nejaké body, ktoré zase uplatníte v nejakej schopnosti. Toto všetko The Crew 2 obsahuje. Každý Icon level vám dá bod, ktorý môžete použiť v jednej z troch kategórií schopností. Vozidlá tak môžu byť odolnejšie pri nárazoch, mať silnejšie nitro alebo získavať viac bodov pri bodovacích disciplínach. Tieto body môžete kedykoľvek prerozdeliť a nastaviť si tak schopnosti podľa vašej potreby. Tento systém funguje, ale až v neskoršej časti hry, kedy budete mať dosť bodov na to, aby ste pocítili rozdiel.

    Čo teda bude vaším ihriskom? Celá Severná Amerika. Od New Yorku po Miami. Od Las Vegas, cez Los Angeles až po Seattle. Všetky veľké metropoly Spojených štátov tu majú zastúpenie. Samozrejme nejde o mapu 1:1 a niektoré mestá budú o poznanie menšie. Vaša cesta z jedného pobrežia na druhé nebude trvať 40 hodín, ale 40 minút. Celá krajina je zmenšená, ale tie kľúčové veci tu nájdete. Množstvo z nich objavíte popri pretekaní a iné zase pri blúdení po svete. Pozrieť sa tak môžete na most Golden Gate, Sochu slobody, Mount Rushomore, skokanské mostíky v Salt Lake alebo Pentagon. Hracia plocha je naozaj masívna a aj keby hodiny blúdite po svete, tak nenatrafíte na to isté miesto dvakrát.

    The Crew® 2_20180710104715.jpg

    Hra je rozdelená do štyroch hlavných herných tried- Street Race, Offroad, Freestyle a Pro Racing. Každá z nich obsahuje pre ňu typické vozidlá, štýl pretekov alebo prístup k víťazstvu. Každá trieda ešte v sebe ukrýva niekoľko druhov disciplín.

    Street Race spája nelegálne a legálne preteky, kedy vaše meno na ulici bude tou hlavnou komoditou. Zajazdíte si v uliciach miest alebo sa vyberiete naprieč celou Amerikou. Táto trieda sa dočkala najväčšej pozornosti štúdia čo sa odrazilo aj na množstve pretekov. Okrem pretekania budete získavať body pri driftovacích disciplínach alebo okresávať stotiny sekúnd v drag race pretekoch. Čerešničkou na torte sú Hyper autá, s ktorými budete prekonávať počas pretekov desiatky kilometrov a vaša rýchlosť neklesne pod 300 km/h.

    Offroad vás zoberie mimo asfaltu a ponúkne vám možnosť nájsť si vlastnú cestu. Budete sa brodiť bažinami alebo hustým lesom. Dôležité je prejsť checkpointom, ale ako sa tam dostanete je len na vás. Ďalej nasadnete na motorku a v motokrose zvediete súboje na úzkych tratiach plných skokov a ostrých zákrut. Poslednou disciplínou je Rallycross, kde si vyskúšate zem, ale aj asfalt vo WRX špeciáloch.

    Freestyle trieda ponúka disciplíny mimo bežných motoristických športov. Budete sa snažiť pokoriť zem, vodu a nebo. V lietadle budete robiť piruety, letieť dole hlavou alebo lietať popod mosty. Váš cieľ je získať dostatok bodov a poraziť tak potrebné skóre. V člnoch s rovným dnom sa budete doslova kĺzať po vode alebo prípadných kúskoch súše. Trať bude plná ostrých zákrut a rýchlosť vysoká. Poslednou typom sú obrovské monstertrucky, ktoré prevetráte v pretekoch alebo s nimi vybehnete do parku plného skokov. Jazdiť v tak veľkom aute a robiť otočky na U-rampe sa len tak nevidí.

    Pro Racing je poslednou triedou a ponúka profesionálnu stránku hry. Správne prejdenie zákruty a správne načasované brzdenie budú kľúčom k víťazstvu. Zajazdíte si na špeciálnych autách v Touring Cars disciplíne alebo prevetráte Formulu 1 v Alpha GP. V Air Race sa snažíte pokoriť oblohu v pretekoch s časom. Správny prelet bránou vám môže pomôcť zdolať súperov čas. Nezabudlo sa ani na silné člnky, v ktorých budete brázdiť pobrežia alebo rieky vo vnútrozemí.

    The Crew® 2_20180702162653.jpg The Crew® 2_20180703121152.jpg The Crew® 2_20180704132353.jpg The Crew® 2_20180711103350.jpg The Crew® 2_20180711101257.jpg The Crew® 2_20180711103400.jpg The Crew® 2_20180706130137.jpg

    The Crew 2 obsahuje všetko čo si môže dnešný fanúšik motorizmu priať. Veľké množstvo druhov disciplín vás uchráni pred prípadnou nechuťou hrať napr. lietadlá alebo lode. V čom ale hra dosť zaostáva je množstvo obsahu v daných druhoch pretekov. V Street Race máte na výber skoro z dvadsiatky okruhov a v Alpha GP len päť. Nie každá disciplína dostala rovnakú pozornosť. Obsah hry pri vydaní tak vydrží na nejakých dvadsať až dvadsaťpäť hodín. Pri hre ako je God of War je to úctyhodné číslo, nie však pre pretekársku hru s otvoreným svetom.

    Každá z hlavných tried obsahuje súboj s bossom. Tento druh pretekov je tým najzábavnejším, čo vie hra ponúknuť. Počas nich budete za jazdy skákať z auta do člnu a zase späť do auta. Podobnú transformáciu počas pretekov zažijete aj v sérii s názvom Live Xtrem. Ide o podujatie, ktoré je vysielané naživo (v hre) a vie ponúknuť poriadnu dávku adrenalínu. Ste slabší pri pretkaní na člnoch? Koniec pretekov pôjdete v aute a tam môžete prípadnú stratu bez problémov dohnať. Táto časť hry tiež trpí rovnakým problémom ako zvyšok hry. Málo obsahu alebo teda pretekov. V takejto hre by možnosť tvorby vlastných pretekov fungovala výborne. Nastaviť si štart a cieľ, určiť zásadné zmeny smeru a prvou jazdou určiť čas. The Crew 2 časom prejde určite veľkými zmenami ako tomu bolo pri prvej hre, ale pri vydaní ponúka len základnú kostru.

    Jazdiť budete od základných áut ako je Ford Focus až po Formulu 1 Red Bull RB13. Vozový park je naozaj bohatý a každý si v ňom nájde niečo pre seba. V The Crew 2 si už neupravujete autá na jednotlivé preteky, ale máte úplne iné. Ford Focus môžete mať vo verzii na cestné preteky, na driftovanie alebo WRX. Každé vozidlo začína na určitej úrovni výkonu. Za preteky získavate v danej disciplíne diely pre vozidlá, ktoré vám tento výkon budú zvyšovať. Jednotlivé preteky majú doporučenú úroveň na ich zdolanie a rovnako záleží či ich idete jazdiť na normálnej alebo ťažkej obťažnosti. Autá sa tak stávajú vašimi zbraňami a výzbrojou, s ktorou potiahnete do boja. Okrem výkonu si budete upravovať aj vzhľad vozidiel. Voľnosť úpravy je pri každom aute či lietadle rôzna. Formulu si neupravíte skoro vôbec, ale z Audi TT si môžete spraviť svoje vysnívané vozidlo.


    Autá, lode a lietadlá sa ovládajú inak a zároveň dobre a intuitívne. Ich silu cítite a rozhodne aj počujete. The Crew 2 sa nesnaží zaradiť medzi simulátory, ale zároveň ponúka širokú ponuku nastavení. Každého auto si viete v Pro nastaveniach doladiť podľa seba. Je pre vás driftovanie neovládateľné? Pridajte trochu na kontrole vozu. Máte radšej vyberanie zákrut pri pretekoch v meste šmykom? Uberiete trochu z kontroly vozidla. Pri Hyper alebo WRX autách, môžu malé zmeny znamenať rozdiel medzi posledným a prvým miestom.

    Mapa, ako aj jednotlivé trate, sú rôzne. Od uzavretých okruhov, cez dlhé diaľnice až po úzke vodné kanále. Veľký rozdiel môže byť v tom či ide o legálne alebo nelegálne preteky. Tie legálne budú označené tabuľami alebo mantinelmi. Horšie to bude pri tých nelegálnych. V hre neexistuje navigácia, ktorá by vás viedla pri ostrých zmenách smeru. Na kontrolu či idete správne vám poslúži len malá mapka v rohu obrazovky. Deficit tohto faktoru pocítite hlavne pri pretekoch naprieč celou Amerikou, keď pred cieľom zle odbočíte a posledných 30 minút bola strata času. Hra sa z nejakého dôvodu snaží držať fyzických značení smeru v hre. Virtuálna čiara na vozovke alebo aspoň priehľadné šípky pri dôležitých zákrutách by zamedzili množstvu nepríjemnostiam.

    The Crew® 2_20180711101411.jpg

    The Crew 2 je hrou, ktorá je vždy online. Bez internetu si ju nezahráte. Avšak v tomto štádiu by nemusela byť. Vašu partiu (crew) tvoria štyria hráči a v spoločnom svete môže byť len sedem iných živých hráčov. Nikdy nemalo ísť o MMO, ale pri takomto počte tam nemuseli byť vôbec. Keď sa s niekým spojíte do crew, tak môžete spolu jazdiť preteky alebo prekonávať priateľove náhodné rekordy v hre, ktoré vytvára. Keďže jazdíte ako skupina, tak je jedno kto z vás skončí v pretekoch na prvom mieste. Po odjazdení pár tratí zistíte, že nemáte viac čo robiť. Ostáva vám len blúdenie po svete a hľadanie si vlastných zaujímavých aktivít. Skúsite preteky medzi autom a lietadlom? Ktoré auto je najrýchlejšie? Výsledky si môžete zapísať akurát tak na papier, lebo hra nevie čo ste robili. Kooperatívna časť hry tu teda je, ale tiež ponúka len základ. Čo hra neponúka vôbec je multiplayer. Súperenie s inými hráčmi, teda okrem tabuliek. Časť hry, ktorá sa dostala do hier, ktoré ju nepotrebovali a tu tak trestuhodne chýba. PVP je sľúbené a je na ceste, ale až v decembri čo je pol roka od vydania hry. Veľa šťastia pri hľadaní súperov po takom čase od uvedenia hry na trh.

    Titul sa nevyhol dnes už bežným praktikám ako sú mikrotransakcie alebo season pass. Všetko v hre kúpite menou, ktorú získavate. Jej objem je dostatočný, aby ste si po pár pretekoch kúpili nové vozidlo aj keď mierny grind bude potrebný. Za reálne peniaze môžete tento proces urýchliť. Takto si nakúpite, ale len autá. Žiadne vylepšenia (tie sa len získavajú) alebo vizuálne prvky na vozidlá. Rovnako bezvýznamne vyzerá season pass. Vďaka nemu si mohli hráči zahrať hru o tri dni skôr pred vydaním, majú zľavu na nákupy v hre a v predstihu siedmych dní sa môžu dostať k vozidlám, ktoré budú do hry postupne pridávané. A to je asi tak všetko. Vývojári nechceli deliť hráčov zamknutým obsahom v platených DLC a tak spravili season pass prakticky bezvýznamný.

    Hra obsahuje výbornú vlastnosť, ktorou je prepínanie medzi vozidlami v sekunde. Stačí zatlačiť pravú páčku a môžete si vybrať z vozidiel na zem, vzduch alebo vodu, ktoré si navolíte ako predvolené. Na dlhej ulici zrazu skočíte do lietadla. Odveziete sa k pobrežiu a tam už v člne môžete preskakovať vlny. Tento systém je veľmi intuitívny a funguje na jednotku. Rovnako prechod z jedného pobrežia na druhé je otázka pár sekúnd. Načítavanie mapy je veľmi rýchle ako aj začiatok pretekov. Štúdio zapracovalo na plynulosti týchto úkonov, čím ale dostala poriadnu ranu grafická stránka hry. Vozidlá vyzerajú nádherne, aj keď top priečky pretekárskych hier nebudú okupovať. Horšie to je so všetkým naokolo. Keďže môžete v momente ísť zo zeme do vzduchu bež žiadneho načítavania, tak poklesla kvalita textúr, s ktorými musí hra neustále pracovať. Hra dokonca miestami vyzerá horšie ako prvý diel. Na druhej strane dokáže hra aj prekvapiť. Ženiete sa skoro 300km/h úzkou lesnou cestičkou cez zasneženú krajinu v RB13 a do očí vám svieti zapadajúce slnko, ktoré sa odráža od okolitého snehu.

    The Crew® 2_20180711101417.jpg

    Plusy:
    :+: Variabilný vozový park
    :+: Okamžitá zmena vozidla
    :+: Zábavný gameplay
    :+: Preteky so zmenou vozidiel

    Mínusy:
    :-: Málo obsahu
    :-: Zlá čitateľnosť tratí
    :-: Minimum kooperatívnych prvkov
    :-: Žiadny multiplayer
    :-: Horšia grafická stránka
    :-: Zbytočné príbehové ukážky

    Verdikt: The Crew 2 ponúka zábavnú hru, či už jazdíte po zemi, vzduchom alebo po vode. Obsahuje zaujímavý a rôznorodý vozový park. Predstavuje mechaniku okamžitého presunu kdekoľvek a v čomkoľvek. Avšak niekde v procese zapĺňania tohto veľkého ihriska štúdio zastalo a vydalo hru. Zabudlo sa na základne prvky ako je multiplayer alebo dostatok obsahu, ktorý vám vydrží viac ako dva týždne. Hra má perspektívu do budúcnosti, ale v stave v akom bola vydaná nezabaví na veľmi dlho.


    Hodnotenie: 6,5/10



    Za poskytnutie hry na recenziu ďakujeme spoločnosti ConQuest entertainment. Obrázky a videá v recenzii boli zachytené funkciou SHARE na PlayStation 4 Pro.
     
    EDONIS666 sa to páči.

Zdielať túto stránku